Ook 16- en 17 jarigen hebben tal van wettelijke rechten en plichten, zoals het betalen van belasting.
Veel belangrijke politieke besluiten hebben grote gevolgen voor onze generatie, maar wij mogen onze stem niet uitbrengen om deze besluiten te beïnvloeden.
Wij gemiddeld genomen juist langer met de gevolgen van politieke keuzes worden geconfronteerd.
Politieke besluitvorming nu vooral een zaak is van veertigers, vijftigers en zestigers en dat in een inclusieve democratie de stem van jongeren ook gehoord zou moeten worden.
Iedere leeftijdsgrens is natuurlijk arbitrair, maar jongeren van 16, 17 jaar hebben misschien wel meer dan ooit een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel, kunnen complexe afwegingen maken en zijn prima in staat hun eigen mening te vormen.
Ervaring in het buitenland laat zien dat het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd leidt tot een hogere opkomst.
En jongeren die een eerste keer gaan stemmen blijven dat later ook vaker doen.
Meer aandacht voor burgerschapsvorming op school zorgt ervoor dat jongeren straks vaker gaan stemmen. Want meer kennis van politiek leidt tot een hogere opkomst bij verkiezingen.
Het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd, die in de Grondwet is vastgesteld op 18 jaar, naar 16 jaar.
Omdat dit wel even kan duren, willen wij dat tot die tijd, bij verkiezingen waar de Grondwet dat toelaat, zoals de Europarlementsverkiezingen (in 2024), zo snel mogelijk de stemgerechtigde leeftijd wordt verlaagd naar 16 jaar.
En om een nieuwe generatie kiezers goed voor te bereiden, verzoeken we om in het gehele voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs de aandacht voor politieke- en burgerschapsvorming vorming uit te breiden en in ieder geval een module over ‘democratie en rechtsstaat’ of ‘staatsinrichting’ onderdeel te maken van het centraal schriftelijk eindexamen.
Ad Korf
IkLobby
Michel Rog
IkLobby
Michel heeft een ruime ervaring in het onderwijs, vakbeweging en was ruim acht jaar lid van de Tweede Kamer. Hij is een geboren belangenbehartiger. Michel gelooft erin dat ieders stem gehoord mag worden. Juist ook voor mensen en organisaties voor wie toegang tot ‘Den Haag’ niet vanzelfsprekend is. In zijn gedrevenheid en netwerk ligt zijn kracht.
#politiek #belangenbehartiging #onderwijs #democratie #gedreven
>vrijheid >verbinding >rechtvaardigheid
Sebastiaan is een duurzaam ondernemer en belangenbehartiger. Waar anderen afhaken, ziet hij kansen om door te gaan. Op jonge leeftijd opende hij deuren die voor anderen gesloten bleven. Op maatschappelijk vlak, en als ondernemer. Sebastiaan is initiatiefrijk en kan als geen ander gevestigde systemen opschudden.
#ondernemer #belangenbehartiging #initiatief #duurzaamheid #kansen
>rentmeesterschap >rechtvaardigheid >daadkracht
Kasper laat zich het beste beschrijven als de ondeugende kwajongen die de wereld spelenderwijs beter maakt vanuit zijn juridische praktijk. Hij redeneert niet in onmogelijkheden en schept binnen de wet,- en regelgeving ruimte om doelgericht tot oplossingen te komen.
#advocaat #helder #bird&bird #ondernemingsrecht
>rechtvaardigheid >vrijheid >vriendelijkheid
Oliver is een ras lobbyist, zo eentje van de oude stempel maar dan wel met een héél klein hartje. Voor hem is rechtvaardigheid (en het gebrek er aan) de belangrijkste drijfveer om uit bed te komen. Zijn expertise ligt op het vlak van de Human Rights,
#lobbyist #bestuurder #bill&melindagatesfoundation #creatief #goalgetter #extravert
>rechtvaardigheid >loyaal >gelijkheid
Ad is een mens welke het liefst vanaf onderop werkt in plaats vanuit de ivoren toren. Voor hem staat de inhoud voorop en is elk vraagstuk een experiment totdat de juist formule is gevonden. Hij gelooft met aan gekheid grenzende zekerheid dat ieder individu in staat is om grote veranderingen teweeg te brengen, waar je ook vandaan komt. Ad zijn kracht zit hem in het meenemen en begeleiden van mensen op reis naar de broodnodige oplossing.
Tags
#bestuurskundige #planoloog
#co-design
Waarden
>inclusief >betrouwbaar >verbinden
Een minimaal complete petitie op petities.nl bestaat uit drie delen: 1) wie je bent; 2) waar het over gaat; 3) wat je wilt bereiken. Daarnaast is je oproep:
Je oproep is oplossingsgericht en niet ronduit haatdragend, al mag je scherp formuleren.
Je oproep is grondwettelijk toegestaan.
Je oproep steunt niet op aannames, maar is overtuigend met cijfers en stevige bronnen.
Je oproep past bij de context: de Minister-President naar huis willen sturen om een akkefietje heeft geen zin.